De verborgen oorzaken van een onduidelijke identiteit

“Waarom voel ik me zo leeg?” – De verborgen oorzaken van een onduidelijke identiteit

Soms voel je het ineens. Of eigenlijk: je voelt juist niks. Leegte. Onrust. Alsof je op de automatische piloot leeft. Je doet wat je moet doen, je lacht op het juiste moment, je werkt, je zorgt, je praat — maar ergens diep vanbinnen weet je: dit ben ik niet echt.

En als iemand je vraagt wie je écht bent? Tja. Dan stokt het.

Welkom in het terrein van identiteitsverwarring. Of, zoals ik het vaak zie: een instabiele of onduidelijke identiteit. Grote woorden, maar het begint vaak heel klein. En heel herkenbaar.

Herken jij dit?

  • “Ik weet eigenlijk niet goed wat ik zelf wil.”

  • “Ik voel me anders in elke groep mensen.”

  • “Ik pas me altijd aan, zelfs als ik dat niet wil.”

  • “Soms heb ik het gevoel dat ik mezelf kwijt ben.”

  • “Ik voel me vaak leeg, ondanks dat ik van alles doe.”

  • “Ik weet niet wie ik zou zijn als ik zou stoppen met pleasen.”

Klinkt dit als jouw binnenwereld? Dan is dit blogbericht voor jou.

 

Wat is een instabiele identiteit eigenlijk?

Een instabiele identiteit betekent dat je geen stevig en helder gevoel hebt van wie je bent. Je hebt moeite met keuzes maken, je twijfelt aan je gevoel, je weet niet wat je belangrijk vindt. Je identiteit lijkt afhankelijk van wie er tegenover je zit. Of van de rol die je speelt: partner, ouder, collega, vriend(in). Maar wie ben jij zónder die rollen?

Veel mensen weten niet dat hun struggles – zoals angst, perfectionisme, pleasegedrag of een gevoel van leegte – eigenlijk voortkomen uit een identiteitsprobleem.

 

Oorzaken van een onduidelijke identiteit

1. Altijd aangepast, nooit ontdekt

Als je in je jeugd weinig ruimte kreeg om jezelf te zijn – omdat er weinig emotionele aandacht was, omdat je 'lief moest zijn', of omdat je leerde dat jouw gevoelens ‘lastig’ waren – dan leer je jezelf aan te passen. Dat werkt als kind. Maar als volwassene raak je de weg naar jezelf kwijt.

2. Gebrek aan gezonde spiegels

Wie ben jij, als je nooit bevestigd bent in wie je was? Als niemand je écht zag in je gevoeligheid, je fantasie, je woede, je dromen? Dan ga je jezelf afmeten aan verwachtingen van buiten. Of je ontwikkelt maskers. Die werken lang – tot ze niet meer passen.

3. Hooggevoeligheid zonder houvast

Ben je gevoelig voor sferen, emoties van anderen, prikkels? Dan kun je jezelf kwijtraken in de ander. Zeker als je nooit hebt geleerd om je grenzen te voelen en bewaken. Dan wordt jouw identiteit fluïde, veranderlijk, afhankelijk van je omgeving.

4. Jeugdtrauma of hechtingsproblemen

Misschien had je geen ‘heftig’ trauma, maar wél veel kleine momenten van afwijzing, kritiek of emotionele afwezigheid van je ouders. Dat heet ook wel ontwikkelingstrauma. Het kan maken dat je niet vanuit een stevig innerlijk kompas leeft, maar vanuit overlevingsmechanismen.

5. Geen veilige ruimte gehad om te zoeken

Je identiteit ontwikkel je door te spelen, te proberen, te falen, te voelen. Als dat in jouw jeugd niet kon – omdat er te veel stress, oordeel of onveiligheid was – dan heb je die zoektocht nooit écht gemaakt.

 

En dan?

Dan word je ouder, succesvoller misschien. Je bouwt een leven. Maar er blijft iets knagen. Een gevoel van: wanneer mag ik gewoon mezelf zijn? En dan komt de vraag waar het eigenlijk echt om draait:

Wie ben ik, als ik stop met aanpassen?

 

Zoekwoorden waar jij op zoekt (zonder het te weten)

  • Waarom voel ik me leeg?

  • Ik weet niet wie ik ben

  • Waarom pas ik me altijd aan?

  • Hoe herken ik mezelf weer?

  • Wat wil ik nou eigenlijk?

  • Gevoel van innerlijke onrust

  • Identiteitscrisis volwassen

  • Zelfvertrouwen kwijt

  • Altijd twijfelen aan mezelf

Herkenbaar? Dan ben je hier op de goede plek. Want die vragen zijn geen zwakte. Ze zijn het begin van een ander verhaal.

 

Tot slot

Een onduidelijke identiteit is geen karakterfout. Het is een gevolg van hoe je bent gevormd. Maar het goede nieuws: je kunt jezelf wél leren kennen. Echt. En dat hoeft niet radicaal of spiritueel of zweverig te zijn. Het begint bij bewustwording, erkenning, en iemand die je helpt jezelf te gaan ontmoeten.

Ik help je daar graag bij. Niet met snelle tips of feelgood-clichés, maar met diepgang en realiteit. En ja, soms ook met humor.

Wil je kennismaken, of gewoon eens checken of we een klik hebben?

 

En weet je? Ik bied je die eerste stap gewoon gratis aan. Een eerste gesprek waarin we samen kijken waar jij jezelf bent kwijtgeraakt – en wat er nodig is om jouw pad richting werkgeluk wél te gaan bewandelen.

Je kunt me bereiken via:

  • een mailtje sturen (zie [Contact])

  • een DM op Instagram (@olgalenk)

  • of direct een gratis 'State of Identity' Check inplannen via de knop onderaan deze pagina

Kiezen voor jezelf begint met één kleine stap. En misschien is dit 'm wel.

 

Over mij

Ik ben Olga Lenk, moeder van twee kinderen en een geboren Fries met een passie voor welzijn en loopbaan.

Jouw identiteitsstatus weten?

Vraag hier gratis een 'State of Identity' Check aan

Heb je een korte vraag?

Chat met me via WhatsApp